fbpx

5 tips voor jouw coschappen

5 Onmisbare tips voor jouw coschappen

Het is de hoogste tijd: je begint als geneeskundestudent aan je coschappen. Leuk? Absoluut! Maar ook spannend. Het is de eerste keer dat je echt op de afdeling staat en je kennis in de praktijk kan brengen. Hier vind je 5 belangrijke tips om jou klaar te stomen voor deze bijzondere periode van je opleiding.

Coschappen

1.Verdiep je in in de discipline

Zo werkt het eigenlijk met alles in het leven. Een goede voorbereiding is essentieel, daarom raden we je aan om je goed in te lezen over de discipline van jouw coschap. Welke ziektebeelden komen vaak voor? Welke behandelmethodes zijn er? 

 

2.Toon initiatief

Je bent hier om te leren, dus maak gretig gebruik van dit moment en toon initiatief. Misschien heb je bepaalde doelen voor jezelf opgesteld die je aan het einde van je coschap behaald wil hebben. Wees niet bang om vragen te stellen. Sterker nog, dit wordt gewaardeerd!

 

3.Respecteer je collega’s 

Er lopen op jouw afdeling allerlei collega’s rond met veel ervaring en kennis. Mensen waar jij dus veel van kan leren! Respecteer dan ook alle verpleegkundigen, artsen en specialisten. 

 

4.Wees jezelf

Artsen prikken er zo doorheen als jij jezelf anders voordoet. Je zal ook merken dat het veel energie kost als je niet jezelf bent. Wees niet bang om dicht bij jezelf te blijven: alleen zo kom je er bijvoorbeeld achter of iets bij je past of juist niet. 

 

5.Heb geen 9-5 mentaliteit

Vooral in het begin zal het wennen zijn dat je vaak niet precies weet hoe laat je dag erop zit. Een overdracht kan twee minuten duren, maar ook drie kwartier. Het heeft geen zin om de uren elke dag af te tellen. Wees dankbaar voor elke minuut waarin je nieuwe dingen leert.

Nog een pro-tip van Philip:

Kijk bij elk coschap of je een dag (of meer) kan meelopen op een andere afdeling waar je normaal niet komt. Leerzame afdelingen zijn: intensive care, anesthesiologie, cardiochirurgie, neurochirurgie en urologie. Zo leer je afdelingen kennen die je anders misschien wel niet ziet tijdens je coschappen en doe je veel extra ervaring op! Daarbij wordt dit initiatief vaak erg gewaardeerd.

Succes met het lopen van je coschappen!

Zit je in je wachttijd en wil je graag praktijkervaring opdoen? Kijk dan eens naar onze vacatures en kickstart je coschappen!

Werken naast je studie?

Neem contact met ons op en wij kijken samen met jou wat voor bijbaan bij jou past.

Sluiten

link delen

Link kopiëren naar klembord