Neem contact met ons op en wij kijken samen met jou wat voor bijbaan bij jou past.
Of je nou voor je stationstoets of je mondeling klinisch redeneren tijdens de coschappen leert, als geneeskundestudent wil je graag goed voor dit examen voorbereid zijn. Hoe doe je dat? En hoe bereid je dit voor? Je leest het in deze 5 tips.
Deze tip lijkt een open deur, maar als je structuur en prioriteiten aanbrengt in je leerproces kan dit je enorm helpen. Wat vaak het beste werkt is om per klacht een duidelijke differentiaaldiagnose op te stellen. Dus bijvoorbeeld: wat zijn alle denkbare oorzaken van buikpijn? Of van dyspnoe? Als je dit goed in je hoofd hebt kun je per klacht van de patiënt je rijtje afgaan en proberen erachter te komen wat het meest waarschijnlijk is.
Dit kun je doen op basis van anatomie of etiologie. Dus bij buikpijn: het kan een infectie zijn, het kan een maligniteit zijn, het kan een obstructie zijn etc. Aan de hand van deze indeling ga je uitzoeken wat het meeste past. Bij infectie: koorts en malaise. Bij een maligniteit: gewichtsverlies en nachtzweten. Bij een obstructie passen passageproblemen (obstipatie bij een darmtumor, icterus bij galstenen).
Bij thoracale pijn kunnen verschillende organen de oorzaak zijn. Het hart (hartinfarct, pericarditis), de longen (longembolie, pneumonie), de spieren en botten (cosomyalgene klachten), de aorta (dissectie). Vervolgens ga je per orgaan na welke klachten dit meer of minder waarschijnlijk maken.
Lichamelijk onderzoek doe je altijd. Bedenk hierbij welk onderzoek afwijkend is bij welk ziektebeeld. Bij het hart: harttonen, crepitaties over de longen, perifeer oedeem, het ECG en bloedonderzoek. De longen auscultatie en percussie van de longen, x-thorax en ga zo maar door.
Bij goed mondeling klinisch redeneren weet de geneeskundestudent de klachten ook aan epidemiologie te koppelen. Wie zit er tegenover je? Is het een jongedame waarbij in het geval van buikpijn een appendicitis waarschijnlijk is, of een oude dame waarbij diverticulitis waarschijnlijker is. Neem dit mee in je denkproces! In compendium geneeskunde staat altijd wat over de epidemiologie!
Extra tip: Vergeet niet na te gaan hoe de patiënt erbij ligt. De inspectie zoals dat heet wordt vaak vergeten! Is hij/zij grauw en klam met pijn op de borst? Denk aan een hartinfarct. Gebruikt de patiënt hulp-ademhalingsspieren en zie je een tonvormige thorax? Denk aan COPD.
Met deze structuur en alle opgedane kennis moet het goed komen! Succes met de tentamens!
En als straks alle tentamens voorbij zijn ben je misschien wel opzoek naar een goed betaalde bijbaan. Wil jij deze zomer goed verdienen én extra ervaring opdoen in de praktijk? Bekijk hier onze zomerpagina.
Neem contact met ons op en wij kijken samen met jou wat voor bijbaan bij jou past.