fbpx

Hoe AI de zorg verbetert

AI in de Zorg

Kunstmatige intelligentie (AI) is een breed begrip. AI is een verzamelnaam van computertechnologieën die uiteindelijk de manier waarop mensen denken, leren en communiceren nabootsen en zichzelf op basis van vergaarde informatie verbeteren. In de zorgsector helpt AI bijvoorbeeld met het verbeteren van diagnoses.

Wat is kunstmatige intelligentie en hoe helpt het in de zorg?

AI houdt in dat computers zelf kunnen leren en beslissingen kunnen nemen op basis van gegevens. Kunstmatige intelligentie kan artsen helpen betere beslissingen te nemen, door hen informatie te geven die ze anders niet zouden hebben gehad. Deze informatie is vaak afkomstig van grote datasets en worden door middel van algoritmes genormaliseerd, verwerkt en gepresenteerd aan de arts. Bijvoorbeeld in de vorm van een overzicht van de diagnoses die vaker voorkomen bij mensen met bepaalde specifieke symptomen of risicofactoren.

AI kan ook bijdragen bij het stellen van een diagnose of behandeling: denk aan het opstellen van een behandelplan op basis van DNA-onderzoek of MRIs. In de toekomst is het zelfs mogelijk dat AI-technologieën zodanig zelfstandig ‘gegroeid’ zijn, dat computers modellen bevatten dat hun eigen complexe logica omschrijft.

Een arts bekijkt een MRI-scan van een patiënt.

Data-gedreven diagnose stellen.

De kracht van AI is dat het data kan verwerken en interpreteren, waardoor de computer kan spreken vanuit een wetenschappelijke basis. Gebruik van AI-technieken in de zorg levert daarom een aantal voordelen op.

Diagnoses kunnen sneller gesteld worden. AI-technologie kan bijvoorbeeld bepaalde gezondheidsklachten matchen met de symptomen van een aandoening. Dit kan gecombineerd worden met de geschiedenis van een patiënt om zo zekere vervolgstappen te geven. AI dient hier echter altijd ter ondersteuning en zal een arts nooit vervangen.

Grondigere analyses. Met AI kunnen beeldmaterialen van echo’s of scans grondiger geanalyseerd worden. Hieruit kunnen symptomen of andere afwijkingen naar voren komen die door de arts mogelijk gemist zijn.

Gebruik van DeepLearning. Google werkt aan een deep learning-project genaamd DeepMind Health. Het doel van dit project is om met algoritmes hoofd-, nek-, en oogscans te verklaren. Het systeem leert hoe het onregelmatigheden in deze scans kan opsporen. Bij te grote onregelmatigheden kan het systeem een arts inschakelen. AI helpt de de arts bij het stellen van een diagnose en adviseert mogelijke behandelmethodes.

Welke AI-technieken zijn in ontwikkeling?

Artificial Intelligence (AI) is een breed begrip en verwijst naar allerlei verschillende technieken. De meest bekende AI-technieken zijn de zogeheten machine learning en deep learning.

Computers die met machine learning kunnen leren, krijgen van te voren geen dataset toegereikt. De computer leert op basis van ‘ervaringen’. De computer gebruikt namelijk wiskundige modellen om zo patronen te leren identificeren. Op die manier kun je een computer leren om te voorspellen of classificeren. Dit kan enorm nuttig zijn om op basis van bepaalde symptomen een aandoening bij een patiënt te voorspellen. Zo kunnen er al eerder preventieve maatregelen genomen worden.

Deep learning is eigenlijk hetzelfde als machine learning, maar dan met meer slagkracht en betere resultaten: deep learning-systemen trainen op grotere datasets om hun skills te verbeteren.

MediMaat helpt

We hebben gezien dat er vele toepassingen zijn en dat AI een goede ontwikkeling is voor zowel professionals als patiënten. Hoewel AI nog volop in ontwikkeling is, kunnen zorgorganisaties wel stappen nemen in digitalisering van hun bedrijfsvoering. Daar trainen wij onze MediMaten voor. Wil je meer weten of ook een MediMaat inhuren? Neem dan contact op!

Wil jij graag werken bij ons?

Neem contact met ons op en wij kijken samen met jou wat voor bijbaan bij jou past.

Sluiten

link delen

Link kopiëren naar klembord