fbpx

Personeelstekort in de zorg blijft groeien

Personeelstekort in de zorg blijft groeien.

Hoe komt het nou toch dat er zo’n tekort aan personeel is in Nederland, en dan met name in de zorg? Dit is een vraag waar veel over wordt nagedacht, maar eigenlijk niemand een concreet antwoord op heeft. Dit komt omdat er veel verschillende factoren meespelen die leiden tot personeelstekort. Dit zijn onder andere vergrijzing, een hoge werkdruk, maar ook hoge opleidingseisen van werkgevers.

Hoe kan MediMaat het tekort aan zorgpersoneel opvullen.

MediMaat heeft een groot bestand met veel studenten. Deze studenten zijn medisch geschoold. Denk aan Geneeskunde, Verpleegkunde, Biomedische Wetenschappen en Farmacie. Ons bestand gaat van eerstejaarsstudenten tot afgestudeerden. Ook studenten die in hun wachttijd zitten kloppen maar al te graag bij ons aan. MediMaat kan dus in verschillende vakgebieden binnen de gezondheidszorg en op verschillende niveaus studenten leveren.

Heb jij ook last van personeelstekort? Trek dan bij ons aan de bel. Wij zorgen er voor dat er snel een student op de werkvloer staat die kan bijspringen. zo kunnen we zorgen dat patiënten de zorg krijgen die ze verdienen.

Hoe komt het tekort aan zorgpersoneel?

Hoe het tekort aan zorgpersoneel is ontstaan blijft lastig. Voor het studiejaar 2021-2022 hebben zich 10.860 kandidaten aangemeld voor de studie Geneeskunde. Dat zijn er duizend meer dan het jaar ervoor. Uiteindelijk deden 9.306 kandidaten de hele selectie of een deel hiervan. Dat waren er 873 meer dan in het afgelopen jaar. Maar hoe kan het dan dat er een tekort is? De hoge werkdruk is één van de redenen. Door hoge werkdruk is de kans op ziekteverzuim groter. Wanneer er een collega wegvalt door ziekte of ontslag, vergroot dat de werkdruk. Er wordt zo een negatieve spiraal gecreëerd die lastig te doorbreken is.

Ook vergrijzing speelt een rol in het tekort aan personeel. Mensen worden gemiddeld ouder. Dit leidt ertoe dat er meer zorg nodig is. We kunnen dat op dit moment niet opvullen, simpelweg omdat er niet meer personeel beschikbaar is.

De grootte van het personeelstekort is niet direct in één getal uit te drukken. In mei 2022 stonden er 61.000 vacatures open. Dat is een enorm aantal dat niet volledig opgevuld is. Daarbij komt dat er volgens de SER (Sociaal Economische Raad) de komende twintig jaar maar liefst 700.000 extra zorgmedewerkers nodig zijn. Om je een beter beeld te geven: op dit moment werkt 1 op de 7 mensen in de zorg. Dit aantal moet naar 1 op de 4.

Wat zijn de gevolgen van personeelstekort

Door de (te) hoge werkdruk stroomt een deel van het personeel uit. Helaas komt dit de rest van de medewerkers niet ten goede. De werkdruk wordt nog hoger en het verzuim zal alleen maar oplopen. Ook voor de patiënten heeft het veel nadelen. Zo zijn er veel lange wachtrijen, operaties worden uitgesteld en misschien wel het belangrijkste voor de patiënten, persoonlijke aandacht wordt minder. Minder persoonlijke aandacht komt de revalidatie van de patiënten niet ten goede.

Wij begrijpen goed dat organisaties met de handen in het haar zitten omtrent personeel. MediMaat biedt uitkomst met medisch geschoolde studenten. Laat ons hier weten wat jij nodig hebt, dan bespreken we graag de mogelijkheden.

Wil jij graag werken bij ons?

Neem contact met ons op en wij kijken samen met jou wat voor bijbaan bij jou past.

Sluiten

link delen

Link kopiëren naar klembord