• Padmini

Blog KPN hartritmediagnostiek

Door Sosse Klarenbeek


Maandag 2 oktober 2017 is een spannende dag voor ons E-zorg team. Zij hebben ontzettend hard gewerkt om op deze dag de uitrol van KPN Hartritmediagnostiek van start te laten gaan. Met KPN Hartritmediagnostiek draagt KPN E-zorg door het leveren van laagdrempelige eerstelijnsdiagnostiek van hoge kwaliteit bij aan de betaalbaarheid van de Nederlandse zorg. Dit helpt zowel zorgverlener als patiënt verder.

Hartfalen

Hartfalen, een levensbedreigende ziekte die zich ontwikkelt bij een op de vijf personen. Deze ongeneeslijke ziekte vereist een hoge kwaliteit van zorg. Patiënten zijn vaak angstig, bezorgd en depressief. De levensverwachting voor patiënten met hartfalen is laag, 45% van de patiënten sterft binnen een jaar na diagnose en de meerderheid overlijdt binnen vijf jaar.

Om jullie kennis over hartfalen een beetje op te schroeven zijn hier wat feitjes. Wist je dat?

  • Elke jaar zo’n 40.000 mensen gediagnosticeerd worden met hartfalen

  • Er ruim 227.000 mensen in Nederland leven met hartfalen

  • Er jaarlijks 30.000 ziekenhuisopnamen zijn voor hartfalen

  • Er per dag gemiddeld 21 mensen sterven aan hartfalen

  • De kosten van zorg voor hartfalen 940 miljoen euro bedroeg in 2011

Wat duidelijk naar voren komt is dat hartfalen een ziektebeeld is welke een hoge last met zich meedraagt, zowel voor patiënt als zorgverlener. Het team van KPN E-zorg zet zich in voor deze patiënten. Door KPN Hartritmediagnostiek levert zij haar bijdrage in de vorm van betaalbare en efficiëntere zorg van betere kwaliteit.

KPN Hartritmediagnostiek:

Onze Hartritmediagnostiek is een innovatie waar zowel patiënt als zorgverlener van profiteren. Huisartsen hebben vaak patiënten met onverwacht voorkomende klachten. Dit maakt het lastig voor de arts om een goede diagnose te stellen. Met KPN Hartritmediagnostiek kunnen deze klachten vastgelegd en beoordeeld worden, ook als de patiënt niet in de spreekkamer zit. Huisartsen krijgen cardiologische meetapparatuur in bruikleen, deze kunnen zij aan de patiënten meegeven. Met een eventrecorder kunnen patiënten eenvoudig een hartopname maken zodra de klachten opspelen. De geïntegreerde simkaart zet de gegevens automatisch door naar de Medische Service Centrale. Deze centrale beoordeelt, geeft advies en schakelt zo nodig hulp in. Zo voorkomt de huisarts onnodige verwijzingen en houdt de patiënt een vinger aan de pols.

Hartritmediagnostiek is een project wat ontzettend goed aansluit op de visie van KPN E-zorg: De zelfredzaamheid van patiënten in Nederland vergroten, optimalisatie van zorgprocessen en veilige samenwerking tussen zorgverleners.

Huidige markt:

Wat velen misschien niet weten is dat er op dit moment al zo’n 1200 huisartspraktijken en 2200 individuele artsen gebruik maken van KPN Hartritmediagnostiek. Op het eerste gezicht is dit aantal misschien weinigzeggend maar in totaal zijn er 5000 huisartsenpraktijken en 8800 huisartsen in Nederland. KPN Hartritmediagnostiek heeft dus een heel groot aandeel in deze markt en levert daarmee een enorme bijdrage aan de kwaliteit en betaalbaarheid van de medische zorg. Wij zijn hier enorm trots op en werken hard om dit aandeel uit te breiden.

Samen werken aan een betere zorg:

Een betere, toegankelijke en betaalbare zorg voor patiënt en zorgverlener creëren, dat is ons doel. Maar dat doel bereiken we niet alleen. Tijdens de uitrol werken we samen met MediMaat. MediMaat is een jong bedrijf waar we jullie graag kennis mee willen laten maken. MediMaat is in februari 2017 opgericht door Philip Croon, tevens directeur. Philip is 22 jaar, master student geneeskunde en onder andere erg geïnteresseerd in eHealth. Zijn idee voor MediMaat is ontstaan vanuit een stage in het ziekenhuis. Op de afdeling waar hij werkzaam was liep Philip tegen een aantal problemen aan. Hij zag vooral dat patiënten rondom hun consult met de arts problemen ervoeren. Denk hierbij aan logistieke problemen en problemen met het verwerken van de informatie tijdens het consult. Als oplossing hierop richtte Philip MediMaat in met de volgende services. Kundige begeleiding tijdens en rondom bezoek aan de arts. Gemotiveerde geneeskunde studenten vervoeren de patiënt en gaan mee naar het consult, op deze manier staat de patiënt er nooit alleen voor. Vragen over het consult kan de patiënt stellen aan de student. De student begeleidt de patiënt in dit proces met als doel zoveel mogelijk onduidelijkheden de wereld uit te helpen. Daarnaast wilt MediMaat een rol spelen op het gebied van E-Health. MediMaat biedt hierin de service om E-Health apparatuur te vervoeren, te installeren bij mensen thuis, uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

MediMaat onderscheidt zich en biedt meerwaarde in haar services door medische kennis van geneeskunde studenten te gebruiken. Door hun medische achtergrond begrijpen de studenten het ziektebeeld van de patiënten, kunnen zich inlezen en inleven en goed communiceren omdat ze over medische achtergrond beschikken. Hierop aansluitend geeft hun medische achtergrond ze een hoge affiniteit met producten op het gebied van E-Health.

De service en affiniteit op het gebied van E-Health producten sluit heel mooi aan op de uitrol van KPN Hartritmediagnostiek. De studenten begrijpen het product waardoor ze de uitrol efficiënter en beter kunnen begeleiden. De uitrol zal voor MediMaat 3 maanden duren en bestaat uit twee delen. In het eerste deel belt MediMaat alle betrokken huisartspraktijken om alle gegevens in kaart te brengen en een afspraak te maken. In het tweede deel gaat MediMaat langs bij de praktijken voor het ophalen van de oude apparatuur en zal nieuwe apparatuur afgegeven worden.

Voor het E-Zorg team is een goede samenwerking met MediMaat erg belangrijk. Samen werken we hard om van KPN Hartritmediagnostiek een nog groter succes te maken en zijn we erg trots met de start van de uitrol.

23 keer bekeken
  • LinkedIn - grijze cirkel
  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel

MediMaat BV

Science Park 608 - kantoor K07

1098 XH Amsterdam

020-2440979

info@medimaat.nl