De MediMaat: Anna over de lessen die ze haalt uit de implementatie van zorgtechnologie

Bijgewerkt: feb 11


Anna, geneeskundestudent en MediMaat

"Al bijna een maand ben ik met plezier werkzaam bij MediMaat. Met een team MediMaten (studenten van MediMaat getraind voor de implementatie van zorgtechnologie) hebben we de uitdaging gekregen om wijkteams van een Amsterdamse thuiszorginstelling kennis te laten maken met een nieuwe E-health applicatie voor medicatieregistratie. Want wanneer je de hele dag druk bent met patiëntenzorg is het fijn als iemand je op weg helpt in deze nieuwe digitale wereld.


Een aantal keer per week geef ik een training over het gebruik van deze applicatie. Het leukste aan dit werk is om het groeiende enthousiasme waar te nemen bij de medewerkers in de wijk. Voor sommige werknemers is het een grote overstap; van papieren medicatielijsten naar een iPad met een online-medicatielijst. Velen hebben nog nooit met een iPad gewerkt, dus je kunt je de impact voorstellen. Tijdens de training is het daarom een extra uitdaging om angst en onzekerheid te vervangen door positiviteit en plezier en de teams de vele mogelijkheden van deze E-health applicatie laten inzien.

De implementatie stopt niet bij de training. Naast het geven van trainingen werk ik bij de ‘hulplijn’, waar werknemers mij kunnen benaderen met vragen als ze toch vastlopen of als er na de training toch nog onduidelijkheden zijn.


Welke lessen haal ik hieruit die ik meeneem voor mijn toekomstige werk als arts? Dat het van groot belang is om onbevooroordeeld in het leven te staan en geen aannames te doen. Want wat voor jou vanzelfsprekend is, is voor de ander misschien nieuw en ingewikkeld. Onze generatie is bekend met alle mogelijkheden van het internet, smartphones, applicaties en moderne apparatuur zoals een iPad. Maar veel mensen, en zeker de wat oudere patiënten, leven nog in de tijd van cheques en brieven. Wees dus geduldig, pas je aan op het niveau van de persoon die tegenover je zit, en neem de tijd om mensen te helpen.

Verder is het goed om je te beseffen dat een keer uitleggen, zoals in onze trainingen, niet genoeg is. Ook het in het traject erna moet er voldoende ruimte zijn om zelf zaken na te lezen of om vragen te stellen. Dit geldt niet alleen voor het implementeren van zorgtechnologie maar ook voor veel gesprekken die in de spreekkamer met patiënten worden gevoerd.


Ik heb gemerkt dat de wijkteams ontzettend hard werken en het zou fantastisch zijn als hun dagelijkse werkzaamheden eenvoudiger en veiliger worden door het invoeren van deze E-health applicatie. Hier kunnen wij als jonge generatie een belangrijke rol in spelen naar collega’s en patiënten en ik ben blij dat MediMaat mij de kans geeft om hier aan bij te dragen." - Anna, arts in spe


Net als Anna aan de slag met een relevante bijbaan? Check snel onze vacature pagina of neem direct contact op.


Benieuwd of Anna of andere MediMaten kunnen ondersteunen in uw organisatie? Neem contact op, we komen graag langs.

135 keer bekeken
  • LinkedIn - grijze cirkel
  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel

MediMaat BV

Science Park 608 - kantoor K07

1098 XH Amsterdam

020-2440979

info@medimaat.nl