fbpx

Wat houdt zorg op afstand in?

Wat houdt zorg op afstand in?

Zorg op afstand is niet nieuw, maar het is wel een van de grootste ontwikkelingen in de zorg sinds de uitbraak van het coronavirus. Naast de standaard zorg, wordt er gebruik gemaakt van techniek om bijvoorbeeld e-consults mogelijk te maken. In deze blog wordt uitgelegd wat een e-consult inhoudt, wat voordelen en voorbeelden zijn van zorg op afstand en hoe MediMaat hierin kan ondersteunen.

MediMaat helpt met het realiseren van zorg op afstand.

MediMaat levert medisch studenten aan zorgverleners. In het verleden heeft MediMaat bijvoorbeeld medisch personeel geleverd aan een zorginstelling die een applicatie beheert die videobellen mogelijk maakt. Ook heeft MediMaat van meerdere klanten de chat in beheer gehad waarbij berichten, bestanden, foto’s en links eenvoudig uitgewisseld werden om zorg op afstand mogelijk te maken. Zo zijn er nog vele voorbeelden.

MediMaat biedt medisch en flexibel personeel van hoge kwaliteit ter ondersteuning aan zorginstellingen voor onder andere zorg op afstand. Graag denken we mee hoe we jou hierbij kunnen ondersteunen. Neem vandaag nog contact met ons op om erachter te komen wat we voor jouw instelling kunnen betekenen.

Wat is een e-consult?

Een e-consult is digitaal contact met je huisarts of een andere zorgverlener via internet. Bijvoorbeeld via de e-mail of een (video)chatfunctie in een app of patiëntenportaal. Dit kan via een laptop, maar ook via een tablet of smartphone. Een voordeel van een e-consult is dat je eenvoudig vragen kan stellen aan een zorgverlener die geen spoed hebben, maar wel belangrijk kunnen zijn.

Voor welke vragen is een e-consult geschikt?
● Vragen over levenstijl;
● Vragen over medicijnen;
● Vragen over een onderzoek en uitslagen van een onderzoek;
● Vragen over klachten waarvoor je eerder op het spreekuur bent geweest.

Arts houdt een e-consult achter een laptop. Videobellen is hier goed mogelijk.

Voordelen van een e-consult

Het aanbieden van zorg op afstand zal niet voor iedereen even goed werken, omdat het vertrouwen in de technologie ontwikkeld moet worden. Dit is normaal. Toch biedt e-consulting met een huisarts of zorgaanbieder flink wat voordelen.

1. Het is tijdbesparend. Er wordt tijd bespaard voor zowel zorgverlener als patiënt. Patiënten hoeven niet te reizen voor een bezoek aan de zorgverlener en er is een betere bereikbaarheid (zoals ‘s avonds en in het weekend).

2. Het is laagdrempelig. Patiënten durven sneller contact op te nemen en vragen te stellen.

3. Er zijn lagere zorgkosten. Online zelfhulp is een belangrijke peiler hierin. Ook telezorg is een belangrijk middel om kosten te drukken. Zo kunnen we namelijk het aantal ziekenhuisbezoeken verminderen.

Voorbeelden van zorg op afstand.

Met de huidige technologie kunnen we makkelijk bijhouden hoe het staat met onze gezondheid. Vrijwel iedereen heeft een smartphone en veel mensen dragen een smartwatch. Hieronder enkele voorbeelden waarmee we zorg op afstand makkelijker kunnen realiseren.

Wearables: We dragen tegenwoordig allemaal smartwatches en andere gadgets die onze gezondheid bijhouden. Deze gadgets kunnen bijvoorbeeld het hartritme van patiënten monitoren en bij zorgelijke metingen een melding versturen naar de zorgverlener.

Slimme sensoren: Door slimme sensoren kunnen we bijvoorbeeld medische dataverzameling en gegevensopslag van patiënten inzichtelijk maken.

Slimme medicijndispenser: Op deze manier worden patiënten herinnerd aan de inname van hun medicijnen en krijgen zorgverleners een melding wanneer medicijnen in het bakje blijven zitten.

Chatten en videobellen: een open chat met zorgverleners of de mogelijkheid om met een (huis)arts te videobellen via bijvoorbeeld Zoom kan drempels verlagen. Dit past ook steeds meer in de huidige tijd, waarin we veel meer online werken en leven.

 

Wil jij graag werken bij ons?

Neem contact met ons op en wij kijken samen met jou wat voor bijbaan bij jou past.

Sluiten

link delen

Link kopiëren naar klembord